Attempt 23 and 24 June 2024 current affairs quiz, to stay up to date on the newest national and international news, noteworthy developments, and critical events.
1. India to start e-medical visa facility for which of the following country?
A) Bahrain B) Belarus C) Bangladesh D) Belize
Answer : Option C
To improve access to healthcare, India has announced the introduction of an e-medical visa for citizens of Bangladesh who wish to receive medical care there.
Static Points:
Belize
Capital: Belmopan
Currency: Belize Dollar
Bangladesh
Capital: Dhaka
Currency: Bangladeshi Taka
Belarus
Capital: Minsk
Currency: Belarusian ruble
Bahrain
Capital: Manama
Currency: Bahraini Dinar
2.Who is the new President of the IMC Chamber of Commerce and Industry.
A) Girish Tanti B) Sanjaya Mariwala C) Sudhakararao Papa D) Santosh Kumar Yadav
Answer : Option B
The IMC Chamber of Commerce and Industry’s new president, Sanjaya Mariwala, takes over from Samir Somaiya.
3.Who is the winner of the Blue Planet Prize?
A) IPBES
B) BSNL
C) UNO
D) None Of these
Answer : Option A
IPBES Headquarters: Bonn, Germany
4. The Public Examinations (Prevention of Unfair Means) Act, 2024, came into effect. According to this act fines up to Rs. ____ lakh for individuals involved in cheating?
A) 5 B) 15 C) 8 D) 10
Answer : Option D
With effect from June 21, 2024, the Public Examinations (Prevention of Unfair Means) Act seeks to stop exam fraud in India. Stricter punishments are introduced, with 3-5 years in jail and fines up to Rs 10 lakh for cheaters and 5-10 years and a minimum fine of Rs 1 crore for organized fraud.
5. The 53rd GST Council met under the Chairpersonship of Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in New Delhi. She is a member of ____.
A) Rajya Sabha
B) Parliament
C) lok sabha
D) None
Answer : Option A
She is a member of the Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament, representing Karnataka since 2016 and previously represented Andhra Pradesh from 2014 to 2016.
6. Who is the CEO of India Trade Promotion Organization?
A) Subodh Kumar Singh
B) Pradeep Singh Kharola
C) Vinai Kumar Saxena
D) Sanjeev Kumar
Answer : Option B
National Testing Agency Director General Subodh Kumar Singh was removed from his position, and MD and Chairman of the India Trade Promotion Organization Pradeep Singh Kharola was given extra responsibility as NTA DG.
7. What is the India Ranks in Global Domestic Airline Market?
A) 1st B) 2nd C) 3rd D) 4th
Answer : Option C
India’s domestic aviation industry has seen notable improvements, and it is now the third-largest domestic airline market in the world. 1st United States 2nd china
Static Points:
AAI
Headquarters: New Delhi
Sanjeev Kumar (Chairman)
8. Tajikistan Government Bans Hijab and Other ‘Alien Garments’, what is the capital of Tajikistan?
A) Ankara
B) Helsinki
C) Moscow
D) Dushanbe
Answer : Option D
The parliament of Tajikistan passed a law prohibiting hijabs and other “alien garments,” with severe penalties for anybody who wear them.
Penalties
Individuals: Up to 7,920 somonis.
Companies: Up to 39,500 somonis.
Government Officials: Up to 54,000 somonis.
Religious Leaders: Up to 57,600 somonis.
9. What is celebrated on the 23rd of June?
A) International Widows Day B) National Typewriter Day C) Public Service Day D) All
Answer : Option D
10. Rear Admiral Nelson D’Souza has taken over as Commandant of Military Institute of Technology (MILIT), Air Vice Marshal Vivek Blouria. MILIT located at _____.
A) Pune B) Delhi C) Mumbai D) Hyderabad
Answer : Option A
Chief of the Air Staff: Air Chief Marshal Vivek Ram Chaudhari
army force chief of india: Manoj Pande
navy chief of india: Admiral Dinesh Kumar Tripathi
11.The government monetised _____ lakh crore in FY24 under the National Monetisation Pipeline
A) 1.50 B) 1.56 C) 2.56 D)0.56
Answer : Option B
The government monetised ₹1.56 lakh crore in FY24 under the National Monetisation Pipeline.
12.Karnataka Vikas Grameena Bank Gets National Award for Atal Pension Yojana Implementation, which of the following bank is sponsored bank of KVGB?
A) Canara Bank
B) SBI
C) Union Bank
D) None
Answer : Option A
The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) awarded Karnataka Vikas Grameena Bank (KVGB), a regional rural bank supported by Canara Bank, with a national award for outstanding enrollment under the Atal Pension Yojana (APY).
13.What is celebrated on the 24 of June?
A) Womens Day
B) World Environment Day
C) International Day of Women in Diplomacy
D) None
Answer : Option C
Use The Links Below To Practice Topic-Wise Quizzes.
[wptb id="1125" not found ]
[wptb id="1176" not found ]
[wptb id="1179" not found ]
[wptb id="1185" not found ]
[wptb id="1186" not found ]
Current Affairs Quiz
Daily Current Affairs Quiz
Weekly Current Affairs Quiz
Monthly Current Affairs Quiz
competitiveexamsindia.com is one of the websites in India that provides the latest Job notification Information across India, such as IT jobs, government jobs, bank jobs, railway jobs, work-from-home jobs, part-time jobs, online jobs, pharmacist jobs, software jobs, etc. We also provide practice quizzes, Video classes, and courses through our website & YouTube channels.