Attempt 5 July 2024 daily current affairs quiz, to stay up to date on the newest national and international current affairs, noteworthy developments, and critical events.
1. Robert Towne, Oscar-Winning Screenwriter of ‘Chinatown,’ Dies at what age?
A) 99
B) 79
C) 89
D) 69
Correct Answer: C
Robert Towne, the renowned screenwriter whose work influenced American cinema in the 1970s and beyond, passed away at his Los Angeles home. He was 89 years old. He got an Academy Award for Best Original Screenplay for his neo-noir masterpiece “Chinatown,” released in 1974. This was his greatest accomplishment to date.
2.Which State govt Launches ‘Lokpath Mobile App’ For Public?
A) Tamil Nadu
B) Bhopal
C) U.P
D) Kerala
Correct Answer: B
Dr. Mohan Yadav, the Chief Minister of Bhopal, has stated that our goal is to bring all ministries to the highest standards of public accountability. The Public Works Department’s Lokpath Mobile App is being released with the goal of continuously improving public welfare through the implementation of a more transparent and accountable working system toward the general public.
3. Laos will Host 57th ASEAN Foreign Ministers’ Meeting, what is the full of ASEAN?
A) Association of Southeast Asian Nations
B) Association of South Asian Nations
C) Association of Southwest Asian Nations
D) Association of South Asia Nation
Correct Answer: A
The 57th Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Foreign Ministers’ summit and related preparations have been reviewed by Laotian officials. The summit is set to take place in Vientiane, the capital of Laos, from July 21 to July 27.
ASEAN : Key Points
Full Name: Association of Southeast Asian Nations
Founded: August 8, 1967
Headquarters: Jakarta, Indonesia
Motto: “One Vision, One Identity, One Community”
Member Countries: 10
4. who is Chief Justice of Punjab and Haryana High Court?
A) B.N. Gangadhar
B) Akhilesh Pathak
C) P. Geetha
D) Sheel Nagu
Correct Answer: D
The Centre has chosen Justice Sheel Nagu as the new Chief Justice of the Punjab and Haryana High Court, replacing Acting Chief Justice GS Sandhawalia. Prior to this, Justice Nagu was the Madhya Pradesh High Court’s Acting Chief Justice.
As the new Acting Chief Justice of the Madhya Pradesh High Court, Justice Sanjeev Sachdeva has been appointed.
5. The RBI has appointed Smt. Charulatha S Kar and Arnab Kumar Chowdhury as Executive Directors. Under which act RBI was registered?
A) Reserve Bank of India Act, 1936
B) Reserve Bank of India Act, 1932
C) Reserve Bank of India Act, 1934
D) Reserve Bank of India Act, 1947
Correct Answer: C
The Reserve Bank of India was formed on April 1, 1935, under the Reserve Bank of India Act of 1934. The Reserve Bank of India’s headquarters was first located in Kolkata before being permanently relocated to Mumbai in 1937.
6. Who is CM of Jharkhand?
A) Mohan Yadav
B) Hemant Soren
C) Bhagwant Mann
D) None
Correct Answer: B
Hemant Soren Sworn in as Jharkhand chief minister.
Jharkhand governor: C. P. Radhakrishnan
7. Who is the Next Prime Minister of Britain?
A) Rishi Sunak
B) George Russell
C) Oscar Jack Piastr
D) Keir Starmer
Correct Answer: D
Keir Starmer, a former human rights lawyer and Labour leader, will likely to become Britain’s next Prime Minister after winning a large majority in the 2024 elections.
8. A book titled “Manoj Bajpayee: The Definitive Biography” written by _____.
A) Sanjaya Mariwala
B) Manoj Bajpayee
C) Piyush Pandey
D) None
Correct Answer: C
Book Title: Manoj Bajpayee: The Definitive Biography Book Author: Piyush Pandey
Thank you for visiting our website, and we hope you enjoyed our 5 July 2024 Daily current affairs quiz.
Use The Links Below To Practice Topic-Wise Quizzes.
[wptb id="1125" not found ]
[wptb id="1176" not found ]
[wptb id="1179" not found ]
[wptb id="1185" not found ]
[wptb id="1186" not found ]
Current Affairs Quiz
Daily Current Affairs Quiz
Weekly Current Affairs Quiz
Monthly Current Affairs Quiz
competitiveexamsindia.com is one of the websites in India that provides the latest Job notification Information across India, such as IT jobs, government jobs, bank jobs, railway jobs, work-from-home jobs, part-time jobs, online jobs, pharmacist jobs, software jobs, etc. We also provide practice quizzes, Video classes, and courses through our website & YouTube channels.